Γράφει ο Λευτέρης Ελευθερίου

Αν μετράω καλά, σε 8 μέρες η αυλαία του waterpolonews.gr πέφτει. Αυτό σημαίνει ότι στην ιστοσελίδα δεν θα μπορεί πια να σερφάρει κάποιος. Σημαίνει ότι η ένδειξη «Error» θα βγαίνει κάθε φορά που, από μελαγχολία ή για πλάκα, πληκτρολογούμε το συγκεκριμένο url. Σημαίνει ότι απλώς τελείωσε. Έχει ξαναγίνει, δεν είναι η πρώτη ιστοσελίδα που κλείνει στην ιστορία. Οι δικές μας ιστορίες είναι που την κάνουν σημαντική ουσιαστικά, αλλά δεν μπορούμε να αναγνωρίζουμε την επίδραση που θα έχει.

Μπορεί να πρόκειται για μία καλή προσπάθεια, με τα πάνω και τα κάτω της, που δεν ευοδώθηκε ή μπορεί να είναι, όπως έγραψε και τραγούδησε ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, ένα γουρούνι λιγότερο.

Λένε ότι το είπε ο Αλέν Ντελόν- αν και δεν μου προκύπτει από τα χρόνια που έπαιξε στον κινηματογράφο- ότι «σταμάτησα γιατί είναι καλύτερα να με ρωτάνε “γιατί σταμάτησες” παρά “γιατί συνέχισες”». Η ιστοσελίδα δεν διεκδίκησε την υστεροφημία της απασχολούμενη με το πόλο. Πιθανώς, αυτό που έκανε ήταν να απασχολείται με το πόλο.

Στην παρουσίαση βιβλίου του Κωνσταντίνου σκεφτόμουν να πω κάτι, αλλά κρατήθηκα. Βρισκόμαστε, στο «πάνελ», τρεις άνθρωποι που ασχοληθήκαμε με το σπορ επειδή οι δύο έπεσαν στην πισίνα σε πολύ μικρή ηλικία, άρα δεν υπήρξε επιλογή, υπό μία έννοια, και ένας που, επιφανειακά, επωμίστηκε τυχαία το ρεπορτάζ, όταν ανέλαβε θέση σε αθλητική εφημερίδα. Ο Κωνσταντίνος και ο Γιάννης δεν είχαν υποχρέωση να μυηθούν στο σπορ και θεωρώ ότι το αρχικό κριτήριό τους ήταν να αποφύγουν την πλέμπα όλων των γνωστών αθλημάτων, που πιθανότατα δεν θα είχαν να προσθέσουν το εντυπωσιακό και να ασχοληθούν πολύπλευρα με ένα παιχνίδι που θα ταίριαζε με το επίπεδό τους. Βεβαίως, δεν υπολόγιζαν τον νεποτισμό ή, αν το έκαναν, πιθανώς δεν τον θεωρούσαν υψηλό εμπόδιο, οπότε, όταν, χωρίς να τους γνωρίζω και μέσω του Γιάννη, με ρώτησαν αν θα ήθελα να βοηθήσω, ήμουν διστακτικός. Ωστόσο, το αίσθημα δεν διατηρήθηκε, ουσιαστικά γρήγορα εξανεμίστηκε.

Ο Κωνσταντίνος και ο Γιάννης συμπεριφέρθηκαν, όλα τα χρόνια που διατήρησαν την ιστοσελίδα, ως άνθρωποι κανονικοί και όχι ως δημοσιογράφοι. Ό,τι δηλαδή είναι. Απαντούσαν όπου ανίχνευαν ειρωνεία, υπερασπίζονταν, όσο γινόταν και ήταν σύννομο, τους συνεργάτες τους και, όταν υπήρχε απογοήτευση ή αλίευαν πολλή εχθρότητα από έξω, βρίσκονταν σε μία κατάσταση παύσης, η οποία άλλοτε κρατούσε για χρονικό διάστημα που είναι ανεπίτρεπτο να παραμένει «παγωμένη» μία ιστοσελίδα και άλλοτε λιγότερο. Είναι τέτοιας πάστας άνθρωποι, αληθινά καλλιεργημένοι, που ανακαλύπτοντας τα ένστικτά τους δεν κατάφερναν να βρίσκουν τους εαυτούς τους μέσα από αυτά. Για αυτό και τους συμπάθησαν άνθρωποι από διαφορετικούς κόσμους και ίσως, αυτοί ακριβώς οι άνθρωποι, να πήραν μία πικρία διαβάζοντας την ανακοίνωση στο facebook και μέσα στην ιστοσελίδα. Και οι δύο περίμεναν και όφειλαν να περιμένουν μεγαλύτερη στήριξη και περισσότερη ανοχή και όχι να ακούνε κατηγορίες για δωροδοκίες από γονείς, οι οποίες υπάγονταν σε θεωρίες συνωμοσίας ή για «αβάντα» μονόπλευρη. Είμαι πραγματικά περήφανος για αυτούς, διότι η αλητεία στο χώρο και η ανασφάλεια των ανθρώπων του δεν αλλοίωσαν τη δική τους προσωπικότητα. Έχω βρεθεί σε δύο διαφορετικά, σχεδόν αντίθετα, περιβάλλοντα, την ίδια μέρα, στα οποία μου έχει μεταφερθεί αρνητική κριτική, οπότε αναγνώριζα το ορθό του δύσκολου δρόμου. Kudos στα παιδιά και στους γονείς τους, για την ανατροφή τους.

Επειδή είναι καλά αγόρια- και χωρίς να έχουμε γίνει φίλοι κανονίζοντας συναντήσεις (δύο φορές αυτά τα χρόνια ανταμώσαμε, η μία στο πρώτο πάρτι, που ήρθε και η πρώτη απογοήτευση από τη μηδαμινή απήχηση, και η δεύτερη στο Μικρολίμανο, για να οργανώσουμε πώς θα κινούμασταν το χειμώνα του 2014, μόνο που μας πρόλαβαν η πραγματικότητα και το «υπερεγώ» ενός συγκεκριμένου ανθρώπου, που απειλούσε μέχρι που βαρέθηκαν)- δεν απομακρύνθηκα, παρά τη μία στραβή που έγινε και χτύπησε τις εγκεφαλικές αρτηρίες μου ακριβώς εκεί που βρίσκεται η ηθική υπόστασή μου ή ό,τι υπάρχει από αυτή. Την προηγούμενη σεζόν, επίσης, ο Ορέστης έκανε εκπληκτική δουλειά, αφού το μοτίβο που χρησιμοποίησε αφορά σε σύγχρονη δημοσιογραφία, ωστόσο πρόκειται για μία ιστοσελίδα που όποιο έσοδο πήρε από διαφήμιση, την οποία τα παιδιά έκλειναν με πόνο και αίμα, ήταν τόσο αστεία, που δεν χρειάζεται κάποιος να αναφερθεί.

Το μόνο για το οποίο στενοχωριέμαι, τελικά, ήταν ότι η κάμερα δεν δούλεψε για να γράψει τα υπέροχα βίντεο που κάναμε τον Οκτώβριο του 2014 και που αφορούσαν στις Α1 πόλο Ανδρών και Γυναικών. Θα ήταν όμορφο να βγουν στη δημοσιότητα.

Δεν πρόκειται να χάσει η βενετιά βελόνι, εν ολίγοις. Οι αθλητές θα πάνε στις προπονήσεις τους, οι προπονητές θα δώσουν τις οδηγίες τους, ο κόσμος θα κινείται και την επόμενη μέρα με τους γοργούς ή τους αργούς ρυθμούς του. Το ίδιο έγινε όταν χώρισε η Θοδώρα με τον Αντρέα μετά από 10 χρόνια σχέσης, όταν ο Δημήτρης απέτυχε στις εξετάσεις που είχε διαβάσει καλά, όταν έκοψαν το μπάσκετ στον Νίκο Γκάλη, όταν ο Ζιντάν κουτούλησε τον Ματεράτσι, όταν ο Λόρενς Ολίβιε έπαιξε τον Άμλετ και η Κάλας έκανε τα πλακάκια της Σκάλας να κλαίνε με λυγμούς. Το ίδιο έγινε όταν ο Γκαουντί δεν τελείωσε τη Βαρκελώνη, όταν ο Μιχαήλ Άγγελος τελείωσε την Καπέλα Σιξτίνα, όταν πέθανε ο Μέγας Αλέξανδρος, ακόμα και, κοίτα να δεις, όταν ο Κάιν σκότωσε τον Άβελ. Ακόμα και όταν σταμάτησε ο Τζόρνταν ή, για τα εγχώρια ύδατα, όταν έφυγε ο Στάμενιτς από την Ελλάδα και όταν ο Βλαχόπουλος ευστόχησε στο τελευταίο πέναλτι με τους Ιταλούς.

Απλώς ένα γενικό συμπέρασμα είναι ότι τα σάιτ για την υδατοσφαίριση κλείνουν. Δεν υπάρχει αγορά, άρα δεν υπάρχει αγορά εργασίας. Κάποτε έκλεισε το aquaticsnews, που δούλευε ένας από τους πιο ικανούς επαγγελματίες που έχω γνωρίσει, ο Στέφανος, και ο Μιχάλης προσπαθούσε για κάποιο καιρό να κρατήσει μόνος του την ιστοσελίδα. Δεν έγινε. Το waterpolonews μπορεί να μην ήταν καταδικασμένο εξαρχής, αλλά έγινε. Σε κάθε «επιτέλους, άνοιξε ένα σάιτ για το πόλο», υπάρχει η αμφιβολία για το τι και πώς το γράφεις, τι συμβαίνει από πίσω. Πρόκειται για τοξικότητα και για δηλητηριασμό ψυχών, που κάποια στιγμή φέρνει τον αποχαιρετισμό. Όχι ότι η επόμενη δουλειά εξασφαλίζει κάτι, αλλά αν είναι να σου σούρουν τα εξ αμάξης καθ’ εκάστη, καλό είναι να έχεις να πληρώνεις το νοίκι.

Συν τοις άλλοις, είναι δύσκολο σπορ, το πόλο εννοώ. Γράφουμε για να δώσουμε σε ανθρώπους την αίσθηση του παιχνιδιού και πολλές φορές το μυαλό γίνεται σαλάτα. Είναι δύσκολο στην ανάλυσή του. Υπάρχει ένας ενδιαφέρων τεχνοκρατικός νόμος, που ασπάζομαι, που αναφέρει ότι για να θεωρείς εαυτόν ειδικό σε κάτι χρειάζεται να ασχολείσαι μόνο με αυτό 10.000 ώρες. Ο χρόνος έχει 8.760 ώρες, δηλαδή είναι ένας χρόνος και δύο μήνες σχεδόν, πάει να πει κοντά στην επταετία. Συνυπολογίζοντας τις αλλαγές, τη στέρεη γνώση για το αντικείμενο αποκτάς κοντά στη δεκαετία. Οπότε, οι λανθασμένες κρίσεις και κάποια άσχημα κείμενα βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη, αλλά- και πραγματικά δε με νοιάζει καθόλου τι θεωρεί κάποιος- δεν υπήρχε ούτε ένα μιλιγκράμ δόλου στο σωληνάριο.

Επειδή έγραψα πιο πάνω ότι είναι καλά αγόρια, επιτρέψτε τη διόρθωση: η καλοσύνη είναι υπερτιμημένη σε ό,τι αφορά το να την ψάξεις να τη βρεις και όταν βάζεις τον χαρακτηρισμό «καλός» υπάρχει μία διάσταση που δείχνει αδυναμία. Πρόκειται για σημαντικούς ανθρώπους, με πλατύ, ειλικρινές, χαμόγελο, υπέροχους τρόπους συμπεριφοράς, εξαιρετικά καλλιεργημένους χωρίς να είναι κουλτουριάρηδες, ανυστερόβουλους, ψηλά παιδιά, σαν κυπαρίσσια. Σίγουρα έχουν ήδη μάθει από όλη την πορεία της ιστοσελίδας, αλλά όσο τυχεροί είναι για τα όποια μαθήματα πήραν, τόσο τυχεροί είναι οι δικοί τους άνθρωποι, οι φιλενάδες τους και οι συνάδελφοί τους στις μελλοντικές δουλειές τους. Και αυτό το υπογράφω.

Οπότε, μια και είμαστε στο ίντερνετ και σε λίγο δε θα υπάρχουμε πια να μας σερφάρουν άνθρωποι, να τους εκνευρίζουμε και να μας εκνευρίζουν, τον επίλογο θα γράψει, παρά τις περί του αντιθέτου στρουκτουραλιστικές περί κειμένων πεποιθήσεις μου, ο στιχουργός: «Αυτή η ιστορία λέει πως ήτανε μια μπάντα, που ανέβηκε στα σύννεφα, ανέβηκε στα σύννεφα και χάθηκε για πάντα. Για πάντα».

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Στεναχωρεθηκα αρκετά θα έλεγα, αλλά αισθάνομαι την ανάγκη να σας ευχαριστήσω για την ενημέρωση και για τα ωραία άρθρα σας σχετικά με τους μικρούς -ηλικιακά- αθλητές που αγωνίζονται στο άθλημα- παιχνίδι της υδατοσφαίρησης.

Απάντηση