«….Δεν είμαι πολύ καλά .   Μου στοίχισε το σημερινό»

Ηταν το μήνυμα που έλαβα στο κινητό μου μετά από  την ήττα.

Το παιχνίδι τελείωσε, το πρόβλημα έγινε γεγονός και  πρέπει να το αποδεχτούμε. Δε πρέπει να σταθούμε σ αυτό. Δεν αλλάζει . Η ήττα είναι αναπόσπαστο στοιχείο της αθλητικής – κι όχι μόνο -καθημερινότητας του ανθρώπου κι όλοι μας την έχουμε βιώσει. Όσο εξοικειωμένοι κι αν είμαστε με το δυσάρεστο συναίσθημα της απογοήτευσης που έπεται αυτής , πάντα μας ..στοιχίζει !

Όμως  δεν είναι θάνατος η ήττα. Μια ήττα τώρα σημαίνει μια νίκη αργότερα.

Ο κόσμος φοβάται τις ήττες, δεν τις συγχωρεί  και φυσικά δεν τις δέχεται ενώ γνωρίζουμε όλοι ότι είναι ένα αποτέλεσμα….μια διαδικασία όπως η αποτυχία. Πρέπει να κοιτάξουμε πέρα από αυτή διότι αποτελεί μέρος της επιτυχίας. http://www.waterpolonews.gr/pera-apo-tin-apotyxia/

Ένα αποτέλεσμα που σε βοηθάει να βελτιωθείς πιο πολύ απ΄ όσο μια ενδεχόμενη νίκη αρκεί να την χρεωθείς , να την αναλύσεις χωρίς να ψάξεις για δικαιολογίες προς τους άλλους αλλά και στον ίδιο σου τον εαυτό !

Το να επανέρχεσαι μετά από μια οδυνηρή ήττα ή μετά από ένα κακό αποτέλεσμα είναι αυτό που η αθλητική ψυχολογία ονομάζει  «Ψυχική Ανθεκτικότητα».

Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν δυσάρεστες στιγμές στην πορεία σου και φυσικά δεν πρέπει να φοβάσαι την ήττα. Οι σωματικές και ψυχολογικές μεταπτώσεις είναι αναπόφευκτες κατά την διάρκεια της αθλητικής σου ζωής κι όσο γρηγορότερα μπορέσεις να αποδεχτείς την ιδέα της ήττας άλλο τόσο θα σου πάρει να προχωρήσεις.

Αν δεν συμβιβαστείς από την αρχή με τις μεταπτώσεις της απόδοσής σου, θα χρειαστεί να το κάνεις αναγκαστικά σε στιγμή που δεν το θες.  Η τέχνη της αποτυχίας  βρίσκεται στο να φροντίσεις να έρθει όταν δεν κρίνεται τίποτα σημαντικό. Οπότε ίσως είναι καλό  να σου «στοιχίσει»  τη δεδομένη χρονική στιγμή, να περάσεις μέσα από αυτή τη διαδικασία  από το να έρθει σε άλλη χρονική περίοδο που θα είναι πιο επώδυνο τόσο για εσένα όσο και για την ομάδα.  Άλλωστε επιτρέπεται να πέσεις , επιβάλλεται να σηκωθείς !

Στη διάρκεια της καριέρας μου έχασα 9.000 σουτ και έφυγα από το γήπεδο με σκυμμένο κεφάλι επειδή είχαμε χάσει με ντροπιαστικό αποτέλεσμα πάνω από 300 φορές. Είκοσι έξι φορές έχασα την πιο κρίσιμη – τελευταία μπαλιά του αγώνα. Το ότι έχω αποτύχει τόσες πολλές φορές αποτελεί τη μεγαλύτερη αθλητική μου επιτυχία.     

 Michael Jordan

 

Ιντζές Γιώργος

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Πολύ ωραίο άρθρο από το Γιώργο Ιντζέ, έναν άνθρωπο που διακρίνεται και από το ήθος του εκτός των επιτυχιών του.

Απάντηση